RM1.4 bilion untuk penjagaan kesihatan berkualiti di Pulau Pinang

b- a- RM1.4 bilion untuk penjagaan kesihatan berkualiti di Pulau Pinang

GEORGE TOWN – Sebanyak RM1.4 bilion telah diperuntukkan oleh kerajaan persekutuan bagi tempoh 2008 hingga 2017 dalam memastikan penduduk Pulau Pinang mendapat penjagaan kesihatan yang berkualiti, kata Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Pulau Pinang Datuk Seri Zainal Abidin Osman.

Beliau berkata peruntukan itu adalah antara pelaburan berbilion ringgit yang telah dikeluarkan kerajaan persekutuan untuk melaksanakan pelbagai bantuan dan kemudahan asas demi kesejahteraan masyarakat bandar dan luar bandar di negeri pimpinan DAP itu.

“Aspirasi kerajaan persekutuan dalam pembangunan negeri Pulau Pinang sentiasa berpaksikan kepada keperluan dan kepentingan rakyat,” katanya melalui buku Inisiatif, Peruntukan dan Ikhtiar Murni Kerajaan Persekutuan Demi Mensejahterakan Rakyat Pulau Pinang Pencapaian Tahun 2008-2017.

Peruntukan RM1.4 billion untuk kesihatan itu adalah bagi membina dan menaik taraf 78 hospital dan klinik kesihatan di seluruh negeri ini, antaranya pembinaan blok bertingkat Hospital Seberang Jaya dengan peruntukan RM400 juta dan pembinaan blok tambahan untuk wad wanita dan kanak-kanak Hospital Pulau Pinang (RM297 juta).

Selain itu, sebanyak RM94.2 juta diperuntukkan untuk menaik taraf klinik kesihatan dan kuarters di Tasek Gelugor, Kepala Batas, Bandar Perda dan Bukit Minyak; kuarters Hospital Pulau Pinang (RM75 juta); Kolej Jururawat Masyarakat Kepala Batas (RM79 juta); Klinik Kesihatan Air Putih Barat Daya (RM30 juta), Hospital Pulau Pinang dan Hospital Seberang Jaya (RM41.5 juta); dan Klinik Cure & Care 1Malaysia Bukit Mertajam (RM21 juta).

Projek pembinaan dan menaik taraf hospital itu akan meningkatkan jumlah katil hospital untuk keselesaan pesakit menerima rawatan.

Peruntukan penjagaan kesihatan itu juga termasuk membiayai kos operasi perkhidmatan 20 Klinik 1Malaysia (K1M) di Pulau Pinang.

Antara Klinik 1Malaysia di negeri ini ialah Klinik 1Malaysia Batu Feringghi; Sungai Ara; dan Taman Seri Genting di bahagian pulau manakala di seberang ialah Klinik 1Malaysia Bandar Putra Bertam; Teluk Air Tawar; RTC Pulau Pinang dan Nibong Tebal.

Di Klinik 1Malaysia, rakyat berpendapatan rendah menerima rawatan penyakit ringan pada harga RM1.

— BERNAMAKOMEN

WORDPRESS: 0