Harapan anak muda mahu lihat satu Felda satu food truck

b- a- Harapan anak muda mahu lihat satu Felda satu food truck

KUALA LUMPUR – Jika sebelum ini warga Felda lebih sinonim dengan aktiviti perladangan, tapi kini ia tidak lagi apabila ramai anak peneroka nampaknya sudah mula beralih ke bidang perniagaan dan tidak bergantung semata-mata kepada satu mata pencarian.

Tinjauan theRakyat semasa sambutan Hari Peneroka di Putrajaya baru-baru ini berjaya menemui sekumpulan anak peneroka yang menceburi bidang perniagaan food truck.

Perkembangan itu sememangnya mengejutkan kerana tren bisnes food truck lebih dikenali di bandar-bandar besar, namun bagi anak peneroka mereka tidak mahu ketinggalan untuk meneroka perniagaan tersebut.

Romzi Ithnin, 50, warga peneroka dari Felda Tenggara Selatan 01 Kota Tinggi, Johor sudah menjalankan perniagaan food truck hampir enam tahun sehinggalah kekal hingga sekarang.

Menceritakan pengalamannya, Romzi yang sebelum ini juga bekerja sebagai penjual lori berkata semuanya bermula daripada ajakan seorang rakan bernama Zulfiza untuk membina model sebuah food truck pada 2010 menggunakan modal dan reka bentuk sendiri.

“Pada 2010, ada seorang usahawan Felda, Zulfiza datang berjumpa saya bertanya untuk buat sebuah food truck… masa itu belum lagi terkenal food truck ini, beliau beri cadangan untuk buat sebuah warung berkonsepkan lori.

“Saya mula dengan design lori selepas itu dengan Zulfiza sediakan RM15 ribu sebagai modal untuk buat food truck,” kata Romzi semasa ditemui baru-baru ini.

Menurut Romzi, kini hampir terdapat 50 buah food truck yang dikendalikan oleh anak peneroka seluruh negara dan mereka berada dalam Komuniti Food Truck Malaysia dan sentiasa berkongsi program antara satu sama lain.

Romzi yang juga memiliki lebih lapan buah food truck berkata ramai anak peneroka sebenarnya yang berminat untuk terlibat dalam bidang perniagaan bagaimanapun kurang pendedahan dan kurang sumber pembiayaan untuk memulakan sesuatu perniagaan.

“Pada 2008, saya ada hadir ke satu ceramah di Gua Musang di mana saya juga salah seorang speaker… sebaik sahaja habis ceramah, saya lihat berderet anak peneroka tunggu di luar dewan dan ingin bertanyakan cara untuk memulakan perniagaan.

“Daripada itu, saya nampak betapa mereka berminat untuk berniaga dan saya cari jalan untuk membantu anak Felda,” ujarnya.

Sejak 2014, Romzi sudah masuk ke dalam kawasan Felda untuk berkongsi pengalaman mengenai aktiviti perniagaan food truck dan juga membantu mereka cara untuk memulakan sebuah perniagaan.

“Pada 2014, kita mula bergerak dalam Felda, kalau kecil suara kita tidak didengar jadi kita bergabung untuk bentuk kekuatan.

“Saya nak bawa masuk food truck ini dalam Felda,” katanya.

Sasaran Romzi adalah setiap 317 koperasi Felda seluruh negara mempunyai satu food truck sekurang-kurangnya bagi mereka menjalankan aktiviti perniagaan.

“Saya bawa masuk food truck sebab nak bagi orang Felda nampak sebab saya tahu pemikiran anak peneroka ini, mereka mahu lihat dahulu baharu berminat untuk berniaga.

“Dalam Felda setiap satu ada koperasi, ada lebih kurang 317 koperasi jadi mereka boleh keluarkan 300 lebih food truck,” katanya. – theRakyat

 

 

KOMEN

WORDPRESS: 0